Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych - symbol cyfrowy zawodu 343404
Zapisz się
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane w planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Młodzież uczy się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego uczestnictwa w rynku pracy, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12 .Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej
- planowania i realizacji usług gastronomicznych
Możliwości zatrudnienia:
- restauracje,
- zakłady gastronomiczne,
- bary szybkiej obsługi,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- restauracje na statkach i promach,
- szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.
Zapisz się
Pliki do pobrania
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych.mp4
(format: mp4; rozmiar: 11,41 MB)