Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych - symbol cyfrowy zawodu 343404

Zapisz się

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane w planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.

Młodzież uczy się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego uczestnictwa w rynku pracy, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.

Kwalifikacje:

  •         HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  •         HGT.12 .Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •         oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  •         sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  •         planowania i oceny żywienia
  •         organizowania produkcji gastronomicznej
  •         planowania i realizacji usług gastronomicznych

Możliwości zatrudnienia:

  •         restauracje,
  •         zakłady gastronomiczne,
  •         bary szybkiej obsługi,
  •         pensjonaty, domy wczasowe,
  •         restauracje na statkach i promach,
  •         szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  •         przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.

Zapisz się

Pliki do pobrania