- Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych - symbol cyfrowy zawodu 343404
Zapisz się
Kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12 .Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Możliwości zatrudnienia:
- restauracje,
- zakłady gastronomiczne,
- bary szybkiej obsługi,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- restauracje na statkach i promach,
- szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.
Zapisz się
Pliki do pobrania
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych.mp4
(format: mp4; rozmiar: 11,41 MB)