Kucharz
Zapisz się
Jeśli interesujesz się gotowaniem, masz zdolności kulinarne i umiejętności interpersonalne, a także chcesz rozwijać swoją karierę w branży gastronomicznej to ten kierunek jest dla Ciebie!
Na kierunku kucharz nauczysz się:
- zasad sporządzania potraw i napojów zgodnie z technologią gastronomiczną,
- sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
- jak przyrządzić potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
- obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
- podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
- języka ukierunkowanego zawodowo,
- zasad żywienia,
- wykorzystywania receptur kulinarnych, planowania i rozliczania produkcji itd.
Dodatkowo:
- Poznasz kompetencje personalne i społeczne,
- Pozna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy,
- Pozna podstawy kształcenia zawodowego,
Miejsce odbywania praktyk:
Szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych — zajęcia odbywają się u pracodawców.
Możliwości uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji w ramach obszaru kształcenia:
Absolwent kształcenia w zawodzie Kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji oraz po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Przygotowywania i wydawania dań może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Jako absolwent kształcenia w zawodzie kucharz będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Gdzie możesz pracować po skończeniu kierunku KUCHARZ
Zapisz się
Pliki do pobrania
-
Kucharz(1).mp4
(format: mp4; rozmiar: 13,00 MB)