Warsztaty na temat świątecznych wypieków związanych z naszym regionem
9.12.2022
Grudzień nierozerwalnie kojarzy się z przygotowaniem do Świąt Bożego Narodzenia. W tym duchu w naszej szkole zostały zorganizowane warsztaty kulinarne, które poprowadziła pani Maria Maciejczek – Madej – wybitny znawca kulinarnych tradycji ziemi cieszyńskiej. Nic więc dziwnego, że tematem warsztatów były tradycyjne, cieszyńskie, świąteczne ciasteczka. Oczywiście przygotowywane według receptur pani Marii i ściśle według jej wskazówek. A ponieważ tematyka dość trudna i wymagająca nieco doświadczenia, dlatego uczestnikami warsztatów byli tylko uczniowie Branżowej Szkoły II Stopnia, kształcący się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Do tej grupy dołączyli nieco starsi pasjonaci gotowania i pieczenia w osobach pani Izy i pana dyrektora, którzy z zaciekawieniem poznawali tajniki tradycyjnych przepisów.
Efektem warsztatów były przepyszne ciasteczka, które trafią do świątecznych prezentów dla zaprzyjaźnionych z naszą szkołą osób i instytucji. Oczywiście każdy z uczestników osobiście dokonał degustacji, dlatego mamy absolutną pewność, że osobom obdarowanym z pewnością zasmakują!
Mamy nadzieję, że to początek całego cyklu warsztatów prowadzonych dla naszych uczniów przez panią Marię i odkrywających przed nimi tajniki tradycyjnej kuchni cieszyńskiej. A pani Marii bardzo dziękujemy za ogromną wiedzę i niesamowitą pasję, którymi zechciała się z nami podzielić.